Zenés vasárnapok 8 / Dimanches musicaux 8 / Musical Sundays 8





Műsor/Programme/Program
Gölles Martin (1994-)
Magyar táncok - Szvit magyar népdalokból/Danses Hongroises/Hungarian Dances Op.49 (2015)
Ifjúság, mint sólyommadár / La jeunesse comme un faucon
Hull a szilva a fáról / Le pruneau tombe de l'arbre
A Vidrócki híres nyája / Le fameaux troupeau de Vidrócki
Kossuth Lajos táborában / Dans le camp de Kossuth Lajos
A csitári hegyek alatt / Dans les montagnes de Csitár
Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyunk itt / Il nous semble que nous sommes au bon endroit ici

Üdvözlök Mindenkit!

Ez a Zenés vasárnapok című podcast nyolcadik adása 2021. március 21-én. A mikrofonnál Gölles Martin.

A mai nap a negyedik adásban már megismert Quintette Bourgogne művészei játszanak abból az időszakból, amikor Trio Bourgogne néven még csak hárman voltak az együttesben: Martin Kunz klarinéttal, Suzanne Reinhard basszetkürttel, és Claude Delley basszusklarinéttal. 2015-ben írtam nekik egy szvitet magyar népdalokból, ami a Danses Hongroises, vagyis ’Magyar táncok’ címet kapta – bár ez az elnevezés csak részben igaz, mivel a darabban a táncdallamok mellett más népdalok is szerepelnek. A művet a következő évben be is mutattak, s nagy sikerrel játszottak koncertjeiken. Következzen tehát a Danses Hongroises, vagy a Szvit magyar népdalokból első négy tétele: Ifjúság, mint sólyommadár, Hull a szilva a fáról, A Vidrócki híres nyája, Kossuth Lajos táborában.

Trio Bourgogne (2016)

Az ötödik tétel bár egy csárdás-dallam, az együttes itt lírai hangvételben játssza, amire viszont nagyon jól kontrasztál az utolsó, ugrós tétel. Az utolsó két népdal az A csitári hegyek alatt, valamint a Hull a szilva a fáról.


A Trio Bourgogne egy 2016-os koncertjének programja

Ma egy programajánlóval is érkeztem: március 22-én hétfőn, 19 órakor mi, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Doktori iskola elsőéves doktorandusz hallgatói fogunk online koncertet adni, ami a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetének YouTube-csatornáján lesz elérhető. A link itt, a podcast szöveges leírásában megtalálható, de ugyanúgy az intézet, valamint saját Facebook-oldalamon is.


A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A mai zenemű koncertfelvétele megtalálható a martingolles.eu oldalon (itt lent is), a korábbi részek visszahallgathatók a honlap PODCAST menüpontja alatt, a bennük szereplő zenék pedig megtalálhatók a podcast rádiójában. Találkozunk a jövő héten, addig is minden jót kívánok!



LINKEK

II. Doktorandusz Koncert

A PTE Zeneművészeti Intézet YouTube-csatornája

Gölles Martin - Facebook

PTE-MK Zeneművészeti Intézet - Facebook

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *