Zaol.hu újságcikk: "Új kórusművekkel jelentkezett a kanizsai karnagy, Gölles Martin"


Köszönöm a cikket Benedek Bálintnak, amely a Zalai Hírlapban nyomtatásban, és a zaol.hu-n online jelent meg. Link: https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2022/07/uj-korusmuvekkel-jelentkezett-a-karnagy


"Dallal jön a múzsa"
Új kórusművekkel jelentkezett a kanizsai karnagy, Gölles Martin
(Benedek Bálint)

A kanizsai karnagy, zenetanár és zeneszerző Gölles Martin nemrég készült el 12 legújabb kórusművével, amelyből egy jelentős terjedelmű gyűjteményt állított össze Musa venit carmine (Dallal jön a múzsa) címmel.

A szerző jelenleg a Pécsi Tudomány Egyetem művészeti doktori iskolájának másodéves doktorandusz hallgatója, ahol kutatási témája a kortárs magyar kórusművek prozódiai (a szöveg és a zene egymáshoz való viszonyának) változatossága. Ezenkívül a 2021-2022-es tanévben az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa is, s ennek keretein belül írta a már említett új alkotásait. Ezen munkája doktori kutatásához is kapcsolódik oly módon, hogy itt saját maga mutat be lehetőségeket a szöveg zenei megjelenítésére.

Gölles Martin: Musa venit carmine - 12 kórusmű c. gyűjteményének borítója

- A gyűjteményemben szereplő 12 kórusművemmel témáiban és előadói apparátusaiban is egy sokszínű összeállítást szándékoztam létrehozni – mesélte Gölles Martin. – Ebben nyolc vegyes kari, két férfikari, egy női kari, illetve egy gyermek- vagy női kari mű szerepel – ezek közül kilenc a cappella tehát hangszerkíséret nélküli, három pedig zongorakísérettel van ellátva, s néhol kis mértékben helyet kap az énekes improvizáció is. A művek alapjául szolgáló költemények nagy részét magyar szerzők írták: Ady Endre, Arany János, Benedek Elek, József Attila, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor és Radnóti Miklós. Ezen kívül található még a darabok között két latin nyelvű is, melyeknek szerzői Quintus Horatius Flaccus, valamint egy ismeretlen középkori költő.

Közös koncert Claude Delley-vel a svájci Colombierben (NE) 2022. június 26-án

A teljes összeállítás már a nyomdából is kijött, s ez a gyűjtemény, valamint az egyes kórusművek magánkiadásban lesznek elérhetők a zeneszerzőnél. Mivel ezen alkotások nemrég készültek el, még nem hallhatjuk őket, ám néhány kórus már felvett belőlük műveket a tervezett repertoárjukba, így a következő évadban már koncerten is találkozhatunk velük.

- Új darabjaimból már két előadást is tartottam – folytatta. – Egyet a PTE intézményi konferenciáján idén június elején, majd Claude Delley zeneművész barátom meghívására a svájci Colombierben június végén. Utóbbi rendezvényen ezt követően egy közös koncertet is adtunk, amelynek első felében zongoraműveket adtam elő, majd Claude-dal közösen basszetkürtre és zongorára írt darabokat – többek között számos saját alkotást is.

Gölles Martin számos kapcsolatot tart fent svájci zenész kollégáival, akiknek már szép számban írt hangszeres és énekes zeneműveket is. Sok éve dolgozik együtt a Quintette Bourgogne kamarazenekarral, akiknek legutóbb a nagyszabású Suite Bourguignonne című művét komponálta. Alkotásai egy svájci kiadónál is megtalálhatók: a Saint-Maurice székhelyű Éditions Labatiaz gondozásában számos kórusműve megjelent.

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *