Petőfi 200 Zeneműpályázat

Öröm és megtiszteltetés, hogy a Bartók Rádió és a Magyar Rádió Gyermekkórusa által szervezett Petőfi 200 Zeneműpályázat zsűrije előadásra ajánlotta "A pillangó" című pályaművemet a kórus számára! Gratulálok minden díjazottnak! 😊


Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Bartók Rádió a Magyar Rádió Gyermekkórusával közös pályázatot hirdetett a hazai és a határon túli magyar zeneszerzők körében gyermekkari művek komponálására. Az első díjat Szalai Katalin Pinty úrfi című pályaműve nyerte.

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólította meg a Bartók Rádió Petőfi 200 zenemű pályázata. A jelentkezők Petőfi Sándor verseit, vagy azok részleteit felhasználva készíthettek kórusműveket a Magyar Rádió Gyermekkórusának dedikálva. A felhívás célja az volt, hogy zenével ünnepeljék meg a reformkor lángelméjét, összekapcsolják a különböző művészeti ágakat és megismertessék a legifjabb generációval Petőfi életművének jelentőségét. Bármely Petőfi Sándor-verset felhasználhatták a résztvevők, feltéve, ha az témájában és megfogalmazásában illik a gyermekkari előadáshoz. Egy pályázó több zeneművel is pályázhatott, de csak egy díjat kaphatott.

A pályaműveket rangos szakmai zsűri értékelte, az MTVA Bartók Rádió Zenei Lektorátusának tagjai; Kovács Zoltán fagottművész, zeneszerző, Olsvay Endre zeneszerző és Vajda Gergely karmester, zeneszerző, valamint az ítészek körében volt Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya is.

Az 53 beérkezett pályaműből a zsűri június 26-án választotta ki a nyertes műveket. Az első díjat – és az azzal járó 500 ezer forint pénznyereményt – Szalai Katalin Pinty úrfi című pályaműve nyerte. A második helyezést Kutrik Bence Mi kék az ég! című szerzeménye érdemelte ki, munkájáért 300 ezer forint pénzjutalomban részesült. A harmadik helyen Bucz Magor és Sárvári József osztoztak, mindketten 200-200 ezer forint jutalmat vehetnek át A nap, illetve a Szeget szeggel című műveikért. A különdíjat Dinya Dávid Mint ágtól a levél című szerzeménye nyerte el.

A zsűri a nyertes pályaművek mellett további kompozíciókat is figyelmébe ajánlott a Magyar Rádió Gyermekkórusának megtanulásra és előadásra: Derecskei András A hegy s a völgy, Nógrádi Péter Száll a felhő, száll a madár és Gölles Martin A pillangó című alkotását.

A Magyar Rádió Gyermekkórusa a négy pénzdíjas és a különdíjas művet a december 17-i zeneakadémiai hangversenyén mutatja be. A Bartók Rádió a pénzjutalommal elismert alkotásokból stúdiófelvételeket is készít.

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *