Hét új kórusmű - A Zalai Hírlap újságcikke

Köszönöm szépen a cikket Benedek Bálintnak és a Zalai Hírlapnak! Új kórusművekről, közelmúltbeli eseményekről… 😊🎶

Hét új kórusmű
Nem unatkozik a nagykanizsai zeneszerző

Gölles Martin karnagy-zeneszerző élete nem unalmas. Az Új Nemzeti Kiválóság program ösztöndíjasaként nemrég jelentette meg magánkiadásban hét új kórusművét, de már új projekteken dolgozik.

A kórusműveket különböző összeállítású együttesek számára írta, például vegyes karra, női karra, gyermekkarra és férfi karra – ezek részben a cappella (hangszeres kíséret nélküli) vagy zongorakíséretes művek.

- A darabok között találhatók egyházi és világi alkotások is - mesélte. - Az előbbiek közül különböző ünnepekre: az Alilo grúz karácsonyi ének feldolgozása a zeneszerző magyar szövegével karácsonyra, az Alléluia (Alleluja), a Surrexit Christus (Feltámadt Krisztus) húsvétra, míg a Spiritus sancti gratia (A Szentlélek kegyelme) pünkösdre készült. A világi témájú versmegzenésítések közül említhetném a Körtánc című saját versemet, amelyből Claude Delley svájci kollégával közösen egy remek francia nyelvű változatot is készítettünk. Fontos még megemlíteni a Víz és bor Petőfi Sándor versére írt művet, illetve az Exiit diluculo, vagyis A kis parasztleányka elnevezésű három költeményből összeállított szerelmi történetet, melyeket ismeretlen középkori költők verseire szereztem. Ezen művek bemutatói a következő évadban várhatók.

A nagykanizsai szerző a Bartók Rádió és a Magyar Rádió Gyermekkórusa által szervezett Petőfi 200 Zeneműpályázaton is sikeresen szerepelt, ahol a zsűri a kórus számára megtanulásra és előadásra ajánlotta A pillangó című kórusművét, amelyet Petőfi költeményére írt. Július végén pedig nagyszerű bemutatója volt a svájci Neuchâtelben. Sztravinszkij és Ramuz kamaraoperája, A katona története került műsorra saját adaptációjában a Jeudis musicaux 2023 zárókoncertjén.

Link: https://www.zaol.hu/helyi-kultura/2023/08/nem-unatkozik-a-kanizsai-zeneszerzo?fbclid=IwAR1DlxwVcja_gOi0bWtuptp2qvGVsJWd2abeNaxRG5RQsXpJAxmZBa5zeYU

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *