Zenés vasárnapok 11 / Dimanches musicaux 11 / Musical Sundays 11

[Rádió hallgatása/Écouter la radio/Listening to the radio]




Műsor/Programme/Program
Gölles Martin (1994-)
Cinq Images/Öt kép/Five Images Op.75 (2018)
I. Fête/Ünnep/Feast
II. Cloches/Harangok/Bells
III. Manège/Körhinta/Carousel
IV. Lac de Neuchâtel à l’aube/A Neuchâteli-tó hajnalban/Lake Neuchâtel at dawn
V. Ballet/Balett/Ballet

Üdvözlöm a kedves hallgatókat!

Ez a Zenés vasárnapok podcast 11. része április 11-én. A mikrofonnál Gölles Martin. A mai nap egyik saját zeneművemet szeretném bemutatni, amely a Cinq Images, vagyis magyarul 'Öt kép' címet kapta. Az öt rövid tételből álló darabot klarinétra és zongorára írtam még 2018-ban egy zeneművész házaspár, a svájci Martin Kunz klarinétművész és Anna Kunz-Legocka zongoraművész számára. A mű koncertjeiken gyakran elhangzik, repertoárjukon folyamatosan szerepel.

A mai adásban egy koncertfelvételt hallhatunk, amely a PTE Művészeti Doktori Iskola doktorandusz hangversenyén készült március 22-én. Közreműködik Laduver Mihály klarinéton, valamint Gölles Martin zongorán.

Előadás közben (balról jobbra: Gölles Martin, Laduver Mihály)

Következzen az első három tétel: az energikus, ritmikus Fête, vagyis 'Ünnep', amely örömteli, játékos karakterrel nyitja meg a darabot. Ezt követi a Cloches, vagyis 'Harangok' - a cím a zongorában jelenik meg, s az ő 4/4-es lüktetésére halljuk a klarinét énekét 3/4-ben. A harmadik tétel a Manège, ami magyarul 'Körhintát' jelent, itt egy pillanatra a vidámparki miliőbe csöppenhetünk bele.

A negyedik tétel címe: Lac de Neuchâtel à l’aube, magyarul 'A Neuchâteli-tó hajnalban'. Képzeljük csak el, amint kiülünk hajnalban a nyugodt tópartra, halljuk, ahogy a lágy szellő felborzolja a víztükröt, s ahogy felkel a nap, úgy a természet is ébredezik. Ez a nyugodt, fokozatos ébredés a darab hangnemi struktúrájában is megjelenik: C-dúrban kezd, ami többször is fel akar emelkedni D-dúrba, ez a középrészben végül G-dórba vezet. Ezt követően egy kis moduláció után visszatérünk ismét C-dúrba, de csak egy kis időre, mivel az utolsó négy ütemben már végérvényesen a 2#-tel feljebbi D-dúrban maradunk, és a tétel ebben a hangnemben zárul. Ezt a művet nemrég utólag kielemeztem, s főleg ebben a tételben jelentek meg olyan rendezőelvek, amelyek a természetben is megtalálhatók: szimmetriák, ismétlések, variációk, aranymetszés - de ezt majd talán egy későbbi adásban bővebben bemutatom.
Ezt követően az utolsó, ötödik tétel címe: Ballet, és ezt nem nehéz kitalálni: 'Balett', 'Táncjáték'. Az elsőhöz és a harmadikhoz hasonlóan egy könnyed, vidám karakterű tétel, amely a klarinét és a zongora párbeszéde.

A Neuchâteli-tó Svájcban (Fotó: Gölles Martin)

A Neuchâteli-tó Svájcban (Fotó: Gölles Martin)

A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A podcast eddigi részei, más zenés videók, online koncertek megtalálhatók a martingolles.eu oldalon, Facebook-on, illetve a YouTube-csatornámon, a bennük szereplő hangfelvételek pedig meghallgathatók a podcast rádiójában. Találkozunk a jövő héten, addig is minden jót kívánok!

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *