Zenés vasárnapok 2 / Dimanches musicaux 2 / Musical Sundays 2



Műsor/Programme/Program
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Hatodik bécsi szonatina/Sonatine viennoise No. 6/Viennese Sonatina No. 6
(KV Anh. 229/KV 439b)
III. Adagio
IV. Finale (Allegro)

Háttérzene/Musique de fond/Background music
Wolfgang Amadeus Mozart
Ötödik bécsi szonatina/Sonatine viennoise No. 5/Viennese Sonatina No. 5
I. Adagio



Szép napot kívánok mindenkinek!

Ma február 7-e van, és ez a Zenés vasárnapok podcast második adása. Az előző részben Mozart Hatodik bécsi szonatinájának első két tételével ismerkedhettünk meg, ma pedig a harmadikkal és negyedikkel érkeztem. A zongoránál és a mikrofonnál Gölles Martin.

Ahogy azt az előző adásban is említettem, a divertimentokat elsősorban korabeli zenés összejöveteleken hallatták a vendégek, megalapozva ezzel a jó hangulatot. Egy fogadáson a zenén kívül még nagy szerepe van a kínált ételeknek is, hát még az édességeknek! Én személy szerint nagyon örülök neki, amikor meglátom egyik kedvencemet az asztalon, a Mozartkugelt. Ezt, a ma már világhírű, és több gyártótól is ismert édességet eredetileg Paul Fürst salzburgi cukrász készítette el 1890-ben „Original Salzburger Mozartkugeln”, vagyis ’Eredeti salzburgi Mozart-golyó’ néven. Ma, a Fürst Cukrászdában még 130 évvel később is hagyományos módon, kézzel készülnek a finomságok a korabeli recept alapján. Paul Fürst a marcipánból, pisztáciából és nugátból készült tökéletesen kerek golyót egy fapálcára helyezte, majd étcsokoládéba mártotta, a pálca után megmaradt lyukat pedig csokoládéval kézzel lezárta. Arra utaló forrást nem találtam, hogy miért éppen golyó alakú édességet kezdett gyártani a cukrászmester. Nekem az az elméletem, hogy Mozart egyik kedvenc sportjához, a kuglihoz köthető ez az alakzat. Ennyi édes pillanat után következzen a mű harmadik tétele. A kezdeti játékosan vidám, majd táncos légkör után megnyugszik a zene, ahol egy lassú, méltóságteljes karaktert hallhatunk. Az előadói utasítás adagio, vagyis ’kényelmesen’.


Mozartkugeln (forrás a cikk végén)


A szonatina ¾-es lüktetésű fináléja szokatlan módon szonátaformájú. A fanfárszerű indítás meghatározza a tétel hangulatát, s az itt található pár hangos kis motívumok később is visszaköszönnek, így például a főtéma közepén. Hallgassunk csak bele a tétel elejébe!


Most pedig nézzük, hogy jelenik meg jó pár ütemmel később!


A főtémával kontrasztban álló, lágy karakterű melléktéma más előadásmódban, de szintén a már megismert fanfárból merít. Hallgassuk meg most a darab legelejét!


Most pedig a melléktémát, amit először a jobb kézben hallunk, majd a bal kézben, a basszusban tér vissza.

Ne lepődjünk meg, ha a rövid kidolgozásban fanfármotívumokat vélünk felfedezni, lesz belőle bőven – ritmikai ismétlések kis hangnemi modulációkkal. Pár ütemes visszavezetés után ismét felhangzik a főtéma – igen, ez már a visszatérés ismert dallamokkal. Ezt követően a melléktéma a tétel elejétől eltérően először a bal, majd a jobb kézben jelenik meg. Zárásként egy kis bővítménnyel találkozunk, az utolsó pár ütemben pedig szintén a főtémából merít Mozart mester. Na, de most már eleget beszéltem, következzen a mű negyedik tétele, a finálé.

Ismeretlen olasz festő: Olasz koncert fúvós együttessel a XVIII. században
Artiste italien inconnu: Concert italien avec ensemble à vent au XVIIIe. siècle
Unknown Italian artist: Italian concert with wind ensemble in the XVIII. century


A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A korábbi részek visszahallgathatók a martingolles.eu PODCAST menüpontja alatt, a bennük szereplő zenéket pedig ugyanezen az oldalon meg lehet találni a rádiós lejátszási listában. A jövő héten a barokk szvitek világába csöppenünk bele. Addig is minden jót kívánok!




Források:

MOZART, Wolfgang Amadeus, Six Viennese Sonatinas for piano KV439b (Description)
https://www.universaledition.com/6-viennese-sonatinas-for-piano-mozart-wolfgang-amadeus-ue13354 (letöltve: 2021.01.25.)

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *