Zenés vasárnapok 5 / Dimanches musicaux 5 / Musical Sundays 5



Műsor/Programme/Program
id. Johann Strauss / Johann Strauss Sr. / Johann Strauss I (1804-1849)
Beliebte Annen-Polka Op.137
Beliebte Kathinka-Polka Op.210


Üdvözlök Mindenkit!

Ez a Zenés vasárnapok című podcast ötödik adása 2021. február 28-án. A zongoránál és a mikrofonnál Gölles Martin.

Id. Johann Strauss, „a bécsi Orpheusz” a XIX. század első felében élt zeneszerző, karmester, hegedűművész. Nagyapja, Johann Michael Budán született, majd 1750 körül Bécsbe költözött. Második gyermeke, Franz Borgias egy kis kocsmát vezetett, ahol minden bizonnyal gyakran megfordultak kóbor zenészek is – ez megragadhatta Johannt, aki később elkezdett hegedülni. Tanulmányai befejezését követően zenetanárként dolgozott, valamint Joseph Lanner zenekarában játszott, amelynek később második vezetője lett. Pár évvel később megalapította saját zenekarát, hogy kompozícióit pontosan úgy adja elő, ahogy ő azt elképzelte. 1825-ben feleségül vette Maria Anna Streint, ez év október 25-én pedig megszületett első gyermekük, ifj. Johann Strauss, a későbbi „keringőkirály”.

id. Johann Strauss - Joseph Kriehuber litográfiája (1835)

Művei közt számos keringőt, polkát, indulót találunk – ez utóbbiak közül leghíresebb a bécsi újévi koncertek elmaradhatatlan műve, a Radetzky-induló. De most maradjunk a polkáknál. Az Op.137-es Beliebte Annen-Polkát I. Ferdinánd osztrák császár feleségének, Savoyai Mária Annának írta 1842-es születésnapi ünnepségére. Szerencsés volt a címválasztás, hiszen ez a darab – saját feleségével együtt – minden Annának kedves volt, s így hamar nagy népszerűségre tett szert.

Ismeretlen művész litográfiája - Jules Perrot és Lucile Grahn polkát táncol Cesare Pugni "Catarina" c. balettjében (London, 1846)

A polka élénk páros, 2/4-es lüktetésű cseh városi társasági tánc, amelynek eredete az 1830-as évekre nyúlik vissza. Eredetileg nem néptánc, de hasonlóságokat mutat a többi cseh népi tánccal, így könnyebben elfogadottá válhatott az országban. Nevének eredetére három elképzelés létezik: az egyik a cseh „půl” szó, amely ’felet’ jelent, utalva a fél lépésekre; a másik a magyarul ’mező’ jelentésű „pole”, így, mint mezei tánc. A harmadik teória a „polka” szó, ami pedig ’lengyel nőt’ jelent, utalva esetleges lengyel eredetére, vagy talán Lengyelország inspirációjára. Mai második darabunk az 1847-ben keletkezett Op.210-es Beliebte Kathinka-Polka. A cím eredetét a tánc hazájában kereshetjük, ahol a Kathinka a korban, de még ma is egy nagyon népszerű női név.

A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A korábbi részek visszahallgathatók a martingolles.eu PODCAST menüpontja alatt, a bennük szereplő zenék pedig megtalálhatók a podcast rádiójában. Találkozunk a jövő héten, addig is minden jót kívánok!



Források

Černušák, Gracian et al., Polka

Johann Strauss I, Edition Vol. 14, Slovak Sinfonietta Žilina - Christian Pollack (album)

Johann Strauss I, Edition Vol. 22, Slovak Sinfonietta Žilina - Christian Pollack (album)

KEMP, Peter, Johann Strauss I

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *