Zenés vasárnapok 7 / Dimanches musicaux 7 / Musical Sundays 7





Műsor/Programme/Program
André Campra (1660-1744)
Velencei ünnepségek/Les Fêtes Vénitiennes/The Carnival of Venice (1710)
Marche (Mov. I - Les devins de la place Saint Marc)
Forlana (Mov. IV - Le Bal)
Air pour la suite du carnaval (Prologue)
Danse (Mov. I - Les devins de la place Saint Marc)

Üdvözlök Mindenkit!

Ez a Zenés vasárnapok című podcast hetedik adása 2021. március 14-én. A zongoránál, az ütőhangszereknél és a mikrofonnál Gölles Martin.

A mai adásban a Velencei Karneválba csöppenhetünk bele, legalábbis ahogyan az megjelent a barokk operákban – csak most éppen zongorán. André Campra francia barokk zeneszerző, akinek a Lully és Rameau közötti időszakban fontos szerepe volt a francia opera újjáélesztésében. Számos opera-balettet komponált, amely ebben az időszakban élte virágkorát. A velencei karneválon játszódó, 1710-ben bemutatott Les Fêtes Vénitiennes, vagyis a ’Velencei ünnepségek’ c. színpadi darabja is ehhez a műfajhoz tartozik, s felépítését az énekes és a táncos részek váltakozása jellemzi. Ma négy zeneművet hoztam ebből az operából – az elsőt már hallhattuk a podcast elején, ami egy Induló volt az első felvonásból.

André Campra - Nicolas Edelinck metszete (1725) André Bouys festménye alapján

Most következik a Forlana, amely egy Velencéhez kötődő észak-olasz 6/4-es lüktetésű néptánc. Carlo Blasis 1828-ban kéjes, kecses, kacér táncnak írta le. Egyszerre egy vagy több pár lépett fel, a partnerek egymás felé haladtak, és egymástól távolodtak, kezüket és lábukat is érintették közben, valamint néha a levegőbe csaptak kezükkel. Jellemzően mandolinok, kasztanyetták és dobok kísérték, s népszerű volt a gondolások és az utca emberei körében.

A harmadik mű szintén egy páratlan, 6/8-os lüktetésű darab, cím szerint egy Air a karneváli szvithez.

Jean-Antoine Watteau: Fêtes Venitiennes (1718)

Mai utolsó, negyedik darabunk címeként annyit olvashatunk: Danse, vagyis magyarul ’tánc’ – jelen esetben hármas lüktetésben, vidám karakterrel.

A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A korábbi részek visszahallgathatók a martingolles.eu PODCAST menüpontja alatt, a bennük szereplő zenék pedig megtalálhatók a podcast rádiójában. Találkozunk a jövő héten, addig is minden jót kívánok!





Források

ANTHONY, James R., André Campra
(letöltve: 2021. 03. 13.)

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *