Zenés vasárnapok 15 / Dimanches musicaux 15 / Musical Sundays 15

[Rádió hallgatása/Écouter la radio/Listening to the radio]




Műsor/Programme/Program
Frédéric Chopin (1810-1849)
Cisz-moll keringő Op.64 No.2
Valse en do dièse mineur Op.64 No.2
Waltz in C-sharp minor Op.64 No.2

Üdvözlöm a hallgatókat!

Ez a Zenés vasárnapok c. podcast 15. része május 9-én. A zongoránál és a mikrofonnál Gölles Martin.
Erre a hétre Chopin egyik zongoraművét hoztam, az Op.64 No.2-es cisz-moll keringőt. Mielőtt ezt meghallgatnánk, ismerjük meg egy kicsit a zeneszerzőt. Eredeti teljes nevén Fryderyk Franciszek Chopin a Varsói Hercegségben születetett romantikus lengyel zeneszerző és virtuóz zongoraművész, aki elsősorban szóló zongoraműveket írt. Édesanyja lengyel, édesapja pedig francia származású - innen a franciás hangzású Chopin vezetéknév. Csodagyerek volt, hétévesen kezdett el zongorázni, majd nyolcévesen már nyilvános koncerten lépett fel, s ekkorra már számos darabot is írt. Élete során járt Bécsben, 1831-ben pedig Párizsban telepedett le, ahol többek között Liszt Ferenccel is barátságot kötött. Életében nem volt sok nyilvános koncertje, inkább saját zeneműveinek kiadásából és tanításból élt.

Fryderyk Chopin (Maria Wodzińska lengyel festőművésznő, Chopin szerelmének és jegyesének festménye, 1835)

Anekdotákat Chopinről is találunk, az egyik a szintén az Op.64-es keringősorozathoz tartozó No.1-es Desz-dúr keringő, más néven Perckeringő keletkezéséről szól. De van a műnek egy másik neve is.
"George Sandnak [Chopin írónő élettársának - a szerk.] volt egy kiskutyája, amelyik gyakran forgott maga körül, mintha el akarná kapni a saját farkát. Egy este, amikor épp így csinált, az írónő ezt mondta Chopinnek:
-Ha lenne hozzá tehetségem, írnék neki egy zongoradarabot.
Chopin nyomban a zongorához ült, és némi próbálgatás után megírta bájos Desz-dúr keringőjét (Op. 64), amely azóta is a Valse du petit chien [Kiskutya-keringő] melléknevet viseli."

George Sand és Frédéric Chopin (Eugène Delacroix festménye, 1837)

Most térjünk vissza az előbb említett cisz-moll keringőre. Chopin művét Párizsban írta 1847-ben a prominens bankárcsalád tagja, Nathaniel de Rotschield feleségének, Charlotte-nak ajánlva. A darabban három témát találunk: az első egy közepes tempójú, érzelmes zenei anyag - ez már a dallam első két hangjában is megmutatkozik, ugyanis a legérzelmesebb hangközzel, szext-ugrással kezd; a másodikban felgyorsulnak az események, ami egy gyorsabb, oldottabb rész a dallam folyamatos nyolcadmozgásával. Eddig cisz-mollban voltunk, de most fényesebb lesz a hangzás, és a harmadik, énekszerű, lírai, lassú témában dúrra váltunk: a Cisz-dúrral enharmonikus Desz-dúrba. Ezt követően visszatérnek a korábbi témák. Ezt a művet nem csak zongorán hallhatjuk, hanem több Chopin-művel együtt megjelenik Alexandr Glazunov hangszerelésében a Chopiniana, más néven a Les Sylphides c. balettben is. Most pedig hallgassuk meg a mai zeneművet, következzen a cisz-moll keringő.

Az egyetlen fennmaradt hiteles fotó Chopinról (Louis-Auguste Bisson felvétele, 1849 körül)

A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A podcast eddigi részei, más zenés videók, online koncertek megtalálhatók a martingolles.eu oldalon, Facebook-on, illetve a YouTube-csatornámon, a bennük szereplő hangfelvételek pedig meghallgathatók a podcast rádiójában a SoundCloud-on. Találkozunk a jövő héten, addig is minden jót kívánok!

Ide kattintva a fidelio.hu-n láthatjuk Chopin 3D-animációval készült élethű portréját.





Források

Chopin, Frédéric. In: Nádori Attila, Szirányi János (2014, szerk.): Britannica Hungarica Kisenciklopédia – Klasszikus zeneszerzők. Kossuth Kiadó, Budapest, 85-89.p

LEBRECHT, Norman, A komolyzene anekdotakincse, Ford.: Szilágyi Mihály, Európa Könyvkiadó, Budapest, 2012, 135.p

SAMSON, Jim, Fryderyk Franciszek Chopin
(letöltve: 2021.05.06.)

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *