Zenés vasárnapok 17 / Dimanches musicaux 17 / Musical Sundays 17

[Rádió hallgatása/Écouter la radio/Listening to the radio]

Zenés vasárnapok 17
"A Strauss család Velencében"
"La famille Strauss à Venise" / "The Strauss family in Venice"




Műsor/Programme/Program

ifj. Johann Strauss / Johann Strauss Jr. / Johann Strauss II (1825-1899)
Eine Nacht in Venedig / Egy éj Velencében / Une nuit à Venise / A night in Venice
Entre-Acte II

id. Johann Strauss / Johann Strauss Sr. / Johann Strauss I (1804-1849)
Venetianer-Galopp / Velencei galopp / Galop vénitien / Venetian gallop

Üdvözlök mindenkit!

Ez a Zenés vasárnapok c. podcast-sorozat 17. része május 23-án. A zongoránál és a mikrofonnál Gölles Martin. A mai adásnak a következő címet adtam: „A Strauss család Velencében”, mivel id. és ifj. Johann Strauss Velencéhez köthető művei közül hoztam egyet-egyet.

Az Egy éj Velencében ifj. Johann Strauss három felvonásos operettje, amelynek jó része Sopronban keletkezett, ősbemutatója pedig Berlinben volt 1883-ban. Hogy miért nem Bécsben? Vannak rá pletykák, miszerint Strauss felesége állítólag közeli kapcsolatba került a Theater an der Wien igazgatójával, s így a zeneszerző inkább egy berlini színháznak adta oda az ősbemutató jogát. Ez az eset majd a mű cselekményében is visszaköszön. A premierre többen érkeztek Bécsből; Strauss barátai, akik ünnepelték a szerzőt és művét, de ugyanakkor a sértődött bécsiek is, akik nemtetszésüket kifejezve próbálták bojkottálni az előadást. Ez szerencsére nem sikerült, hiszen a műnek nagy sikere lett a közönség és a kritikusok körében is.

ifj. Johann Strauss (Josef Kriehuber litográfiája, 1853)

Az Egy éj Velencében egy komikus operett, amely a XVIII. század közepén játszódik a karnevál egyik estéjén. Megjelenik benne az ünnepi forgatag, a szerelem, a féltékenység – természetesen az olasz temperamentumot se mellőzve. Történt egyszer, hogy a nagy nőcsábász hírében álló Guido herceg díszvacsorát szervezett, ám ezen az eseményen a meghívott vendégek feleségeiket és lányaikat féltve nem szívesen vettek volna részt. A szép Barbarát például annyira félti a férje, Delacqua, hogy még a városból is el akarja küldeni őt. Ám Barbara hűséges szerelméhez, aki nem, nem a férje, hanem annak unokaöccse, Enrico. Caramello, a herceg borbélya értesül a menőakcióról, így hát próbálja meghiúsítani azt, hátha ura megjutalmazza érte. Viszont amit nem tud a borbély az az, hogy Barbara és Annina, aki nem mellesleg Caramello szerelme ruhát cseréltek. Így a mesterfodrász tudtán kívül saját szerelmét viszi a casanovai babérokra törő herceghez. Amikor kiderül, hogy hiba került a gépezetbe, a borbély nyilván próbálja megoldani az ügyet. Hogy hogy sikerül neki, annak tessék utánanézni. A mai első zeneművünk az operett egyik közjátéka a második felvonás elejéből, ám ez a dallam, a Gondola-dal korábban is felcsendül az első felvonás végén, amikor Caramello énekével a gondolájába próbálja csábítani Barbarát.

id. Johann Strauss (Joseph Kriehuber litográfiája, 1835)

A mai második zenemű a papa, id. Johann Strauss szerzeménye. Az 1834-ben kiadott, Op.74-es jegyzékszámot viselő Venetianer-Galopp, vagyis Velencei galopp egy gyors, élénk, 2/4-es lüktetésű tánc, amely a XIX. század egyik legnépszerűbb társastánca volt a keringő, a polka és a quadrille mellett. Nevét a lovak vágtázó mozgásáról kapta, a galoppról, s valószínűleg az egyik legegyszerűbb báltermi táncnak számított.

A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A podcast eddigi részei, más zenés videók, online koncertek megtalálhatók a martingolles.eu oldalon, Facebook-on, illetve a YouTube-csatornámon, a bennük szereplő hangfelvételek pedig meghallgathatók a podcast rádiójában a SoundCloud-on. Találkozunk a jövő héten, addig is minden jót kívánok!




Források

Egy éj Velencében és az Operettben, Fidelio
(letöltve: 2021.05.21.)

Egy éj Velencében – Strauss nagyoperettjéből készül előadás Sopronban, szinhaz.org
(letöltve: 2021.05.21.)

LAMB, Andrew, Eine Nacht in Venedig
(letöltve: 2021.05.21.)

LAMB, Andrew, Galop
(letöltve: 2021.05.21.)

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *