Zenés vasárnapok 18 / Dimanches musicaux 18 / Musical Sundays 18

[Rádió hallgatása/Écouter la radio/Listening to the radio]

Zenés vasárnapok 18
"A Quatuor Bourgogne Magyarországon"
"Le Quatuor Bourgogne en Hongrie" / "The Quartet Bourgogne in Hungary"




Műsor/Programme/Program
Gölles Martin (1994-)
Suite sur de airs populaires Suisses / Svájci népdalszvit / Suite of Swiss folk songs

Üdvözlök mindenkit!

Ez a Zenés vasárnapok c. podcast-sorozat 18. része május 30-án. A mikrofonnál Gölles Martin. A mai nap a 4. és a 8. adásban is már megismert svájci kamarazenekar, a Quatuor Bourgogne játszik – ezek és a többi korábbi rész is visszahallgatható a martingolles.eu oldalon. A Danses Hongroises után az együttes 2016-ban felkért, hogy írjak nekik egy szvitet svájci népdalokból, amely a Suite sur des airs populaires Suisses címet kapta. A műben hat népdal feldolgozását hallhatjuk, ezen kívül nagyjából középtájon szerepel egy Intermezzo, amelyben a Schweizer Psalm, vagyis a svájci himnusz csendül fel. Ez a felvétel a zenekar 2017-es magyarországi turnéjának egyik állomásán készült Keszthelyen, a Kis Szent Teréz plébánia templomában. A klarinétnál Martin Kunz, a basszetkürtnél Suzanne Reinhard, a basszusklarinétnál Claude Delley, a zongoránál pedig Anna Kunz-Legocka.

A Quatuor Bourgogne Keszthelyen 2017-ben
Anna Kunz-Legocka, Martin Kunz, Claude Delley, Suzanne Reinhard
(Fotó: Salamon Krisztián)

Most pedig következzen a zenemű, a Svájci népdalszvit. Az első négy népdal címe pedig a következő:
I. Mon hameau ’Az én kis falum’, II. Le coucou ’A kakukk’, III. La Suisse est belle ’Svájc gyönyörű’, IV. Der alte Bernermarsch ’A régi berni induló’.

A Quatuor Bourgogne-al Keszthelyen 2017-ben
(Fotó: Salamon Krisztián)

A régi berni induló után pedig következik az V. rész, az Intermezzo, amelynek első fele egyfajta kontrasztált utánérzete a svájci himnusznak. Mollban vagyunk, a zenekar piano-ban játszik. Pár ütem múlva hallhatjuk a basszetkürt melankolikus szólóját, de ez a hangulat nem tart sokáig, hiszen a hangzás hamarosan kifényesedik. Felhangzik a fanfár – szintén a basszetkürttől –, majd felcsendül az ünnepélyes himnusz. Ezt követően visszatér a népdalok világa, és a VI. részben egy könnyed, játékos zenét hallhatunk: Le petit village ’A kis falu’. A darab a VII. résszel zárul, amelyben pedig a Dort, wo das Edelweiss, vagyis az ’Ott, ahol a havasi gyopár virágzik’ című népdalt hallhatjuk.

A Quatuor Bourgogne Nagykanizsán 2017-ben
(Fotó: Gölles Martin)

A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A podcast eddigi részei, más zenés videók, online koncertek megtalálhatók a martingolles.eu oldalon, Facebook-on, illetve a YouTube-csatornámon, a bennük szereplő hangfelvételek pedig meghallgathatók a podcast rádiójában a SoundCloud-on. Találkozunk a jövő héten, addig is minden jót kívánok!

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *