Zenés vasárnapok 19 / Dimanches musicaux 19 / Musical Sundays 19

[Rádió hallgatása/Écouter la radio/Listening to the radio]

Zenés vasárnapok 19
"Quinque musica mundi - Öt zenei világ"
"Cinq mondes musicaux" / "Five musical worlds"




Műsor/Programme/Program
Gölles Martin (1994-)
Quinque musica mundi / Öt zenei világ / Cinq mondes musicaux / Five musical worlds

Üdvözlöm a hallgatókat!

Ez a Zenés vasárnapok c. podcast-sorozat első szériájának utolsó előtti, 19. része 2021. június 6-án. A karmesteri pultnál és a mikrofonnál Gölles Martin.
Az Értékes Pécs projektre 2015-ben írt Quinque musica mundi c. fúvószenekari szvitem öt történelmi-vallási világ zenei jellegzetességeire épül. Ezt felfedezhetjük a címben is, ami magyarul ’Öt zenei világ’-ot jelent. A projekt célja Pécs város történelmi, építészeti és vallási értékeinek bemutatása, amelyen keresztül megismerhetjük különféle kultúrák egymás mellett élését. A zárórendezvény majdnem pontosan hat évvel ezelőtt volt 2015. május 29-én Pécsett a Középkori Egyetemen.

A Quinque musica mundi bemutatóján - Zsolnay Wind Orchestra, Gölles Martin
(Pécs, Középkori Egyetem, 2015)

Quinque musica mundi c. művemben a zenei elemek nem egységesen jelennek meg. Általában teljesen új, saját zenei anyagokról van szó az adott kultúra bizonyos zenei jellegzetességeivel, de van, hogy eredeti, ismert dallam is megjelenik köztük. A darab elején az ókeresztény világ jelenik meg, mintha egy egyszólamú himnuszt hallanánk egyszerű kísérettel. Nem sokkal később már a középkorba érkezünk, ahol ugyanazt a dallamot találjuk meg, de már kvint orgánumként, vagyis a dallam kvintpárhuzamban hallható. Egy rövid szignál és pár harangkongás után a múltból a jelenbe csöppenünk, a ma is élő kultúrákba. Elsőként a református egyházhoz, ahol szintén egy saját zenei anyaggal találkozunk - mintha egy zsoltár többszólamú feldolgozása lenne, akár egy korál. A következőkben a zsidó kultúrához kötődően a klezmer zene néhány jellegzetességét hallhatjuk a zenében a szinkópákkal és a bő szekundokkal.

A Quinque musica mundi felvételén - Zsolnay Wind Orchestra, Gölles Martin
(Pécs, Kodály Központ, 2015)

A darab második fele visszafogottan kezd, ahol egy ortodox himnusz szólal meg – először az eredeti dallam, majd az variálva is, többféle móduszban. A mű végén korábbi motívumok variációi szerepelnek, de itt zárásként főleg a 4. rész dominál élénk, ritmikus jellege miatt. Megfigyelhető a darabban a harang, ami összetartja a művet a különféle vallásokkal, s néha szinte önállóan, egyszerű harangkondulásként; néha pedig a teljes zenekarral együtt, a dallamot játszva szólal meg. Most pedig következzen a mai zenemű – Gölles Martin: Quinque musica mundi. Előadja a pécsi Zsolnay Wind Orchestra saját vezényletemmel. A felvétel a pécsi Kodály Központban készült 2015-ben.

A Quinque musica mundi felvételén - Zsolnay Wind Orchestra, Gölles Martin
(Pécs, Kodály Központ, 2015)

A Quinque musica mundi felvételén - Zsolnay Wind Orchestra, Gölles Martin
(Pécs, Kodály Központ, 2015)

A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A podcast eddigi részei, más zenés videók, online koncertek megtalálhatók a martingolles.eu oldalon, Facebook-on, illetve a YouTube-csatornámon, a bennük szereplő hangfelvételek pedig meghallgathatók a podcast rádiójában a SoundCloud-on. Találkozunk a jövő héten, amikor a Zenés vasárnapok első szériájának utolsó részében egy válogatással érkezem a korábbi részek művei közül. Addig is minden jót kívánok!





Forrás

Értékes Pécs
(letöltve: 2021.06.05.)
(letöltve: 2021.06.05.)

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *