Zenés vasárnapok 20 / Dimanches musicaux 20 / Musical Sundays 20

[Rádió hallgatása/Écouter la radio/Listening to the radio]

Zenés vasárnapok 20
"Podcast koncert"
"Podcast concert" / "Podcast concert"

Műsor/Programme/Program
Moniot d'Arras: Ce fut en mai*
Georg Friedrich Händel: G-dúr csembalószívit - Allemande, Corante (HWV 441)*
Wolfgang Amadeus Mozart: Ötödik bécsi szonatina (KV Anh. 229/KV 439b)*
Johann Sebastian Bach: G-dúr francia szvit - Allemande, Sarabande, Gavotte (BWV 816)*
ifj. Johann Strauss: Egy éj Velencében - Gondola-dal (Entre-Acte II)*
Frédéric Chopin: Cisz-moll keringő (Op.64 No.2)*
Bartók Béla: Este a székelyeknél*
Bartók Béla: Három csíkmegyei népdal*
Gölles Martin: Cinq Images 'Öt kép'**
Gölles Martin: Danses Hongroises 'Magyar táncok/Szvit magyar népdalokból'***

Háttérzene/Musique de fond/Background music
id. Johann Strauss: Beliebte Kathinka-Polka Op.210*

Előadja:
*Gölles Martin - zongora, furulya, ütőhangszerek
**Laduver Mihály - klarinét, Gölles Martin - zongora
***Trio Bourgogne: Martin Kunz - klarinét, Suzanne Reinhard - basszetkürt, Claude Delley - basszusklarinét

Üdvözlöm a hallgatókat!

Ez a Zenés vasárnapok c. podcast-sorozat első szériájának utolsó, 20. része. A zongoránál és a mikrofonnál Gölles Martin.
A Zenés vasárnapok idén január 31-én kezdődött, ezt követően mintegy négy és fél hónapon keresztül minden vasárnap új részt hallhattak az érdeklődők zenével és érdekes történetekkel az adott szerzőről, de néha a gasztronómia világába is belekóstolhattunk. A 20 adás során Mozart, Bach, Bruch, id. és ifj. Strauss, Bartók, Campra, Händel, Pescetti, Schubert, Satie, Gluck, Moniot d’Arras, egy ismeretlen olasz szerző, Chopin, valamint saját zeneműveim voltak hallhatók, a 10. részben pedig egy online húsvéti koncertet adtam a Nagykanizsai Evangélikus Templomból. A podcastekben rajtam kívül zenélt még a svájci Quintette Bourgogne kamarazenekar, amelynek tagjai: Martin Kunz, Ruth Wegmüller, Suzanne Reinhard, Claude Delley és Anna Kunz-Legocka; valamint Laduver Mihály is. A Zenés vasárnapokban természetesen a zenéé a főszerep, Paul Verlaine szavaival élve „De la musique avant toute chose”, vagyis „A zene minden előtt”. Ez az idézet egyébként Verlaine Art poétique c. költeményéből származik, az első versszak Kosztolányi fordításában pedig így hangzik:

„Zenét minékünk, csak zenét,
ezért a versed lebegőben
ragadd meg a lágy levegőben,
amint cikázik szerteszét.”

Claude Delley rajza (2021)

A mai, 20. alkalmon egy válogatással készültem a korábbi adások felvételei közül, amolyan podcast-koncerttel.
  • Kezdjük is az első darabbal, ami a XIII. században élt francia trouvère, Moniot d’Arras szerzeménye: Ce fut en mai.
  • Következik Georg Friedrich Händel HWV 441-es jegyzékszámú G-dúr csembalószvitjének Allemande és Corante tétele.
  • Mai harmadik zeneszerzőnk Wolfgang Amadeus Mozart. A Hat bécsi szonatina a szerző eredetileg három basszetkürtre írt divertimentoinak zongoraváltozata, amelyből most az ötödiket hallhatjuk. A tételek sorrendben: Adagio, Minuetto, Polacca.
  • A továbbiakban visszatérünk a barokk szvitekhez, helyileg Köthenbe az 1720-as évek környékére. Következik Johann Sebastian Bach BWV 816-as jegyzékszámú G-dúr francia szvitjének Allemande, Sarabande és Gavotte tétele.
Benke (Gölles) Éva Szemirámisz festménye (2021)
  • A következőkben egy kis kitérőt teszünk Velencébe. Hallgassuk meg ifj. Johann Strauss Egy éj Velencében c. operettjéből a Gondola-dalt.
  • Egy lengyel úr Párizsban – vajon ki lehet ő? Hát persze, hogy Frédéric Chopin. Következik az 1847-es cisz-moll keringője az Op.64-es sorozatból.
  • Végre hazaérkeztünk, hiszen a következő zeneszerző Bartók Béla, helyileg pedig a Nagy Magyarország keleti részén járunk, Erdélyben. A következő két zenemű az Este a székelyeknél, illetve a Három csíkmegyei népdal.
  • A továbbiakban egyik saját zeneművem, a Cinq Images, vagyis az ’Öt kép’ lesz hallható. A tételek címe: Ünnep, Harangok, Körhinta, A Neuchâteli-tó hajnalban, Tánc. Előadja Laduver Mihály klarinéton és Gölles Martin zongorán.
  • A mai podcast-koncert utolsó zeneműve a svájci Trio Bourgogne számára írt Danses Hongroises, tehát ’Magyar táncok’, másnéven Szvit magyar népdalokból c. zeneművem. A tételek pedig: Ifjúság, mint sólyommadár; Hull a szilva a fáról; A Vidrócki híres nyája; Kossuth Lajos táborában; A csitári hegyek alatt; Úgy tetszik, hogy jó helyen vagyuk itt.
Fotó és borítóterv: Gölles Martin

A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A podcast eddigi részei, más zenés videók, online koncertek megtalálhatók a folyamatosan frissülő martingolles.eu oldalon, Facebook-on, illetve a YouTube-csatornámon, a bennük szereplő hangfelvételek pedig meghallgathatók a podcast rádiójában a SoundCloud-on. A Zenés vasárnapok egy időre most szünetre megy, de azt követően újabb adásokkal jelentkezem. Addig is a legjobbakat kívánom, szép nyarat mindenkinek!

A plusz ráadás pedig id. Johann Strauss műve, a Velencei galopp (Op.74)

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *