Zenés vasárnapok 9 / Dimanches musicaux 9 / Musical Sundays 9

[Rádió hallgatása/Écouter la radio/Listening to the radio]




Műsor/Programme/Program
Georg Friedrich Händel (1685-1759)
G-dúr csembalószvit HWV 441/ Suite de Pièces en sol majeur HWV 441/Harpsichord Suite in G major HWV 441
1. Allemande
2. Allegro
3. Corante

"Kora gyermekkorától nagyon fogékony volt a zenére, és ez rendkívül nyugtalanította az apját, mert jogásznak szánta őt. Szigorúan megtiltotta neki, hogy muzsikáljon, minden hangszert eltávolított a házból, és nem engedte olyan helyre, ahol bármin is játszhatott volna. Mindez nemhogy csökkentette, inkább felszította zenei szenvedélyét. Szerzett egy kis klavikordot, becsempészte a házba, és elrejtette a padlásszobában. Azon játszott éjjelente, miután a család többi tagja elaludt." (Lebrecht 2012)

Üdvözlök Mindenkit!

Ez a Zenés vasárnapok című podcast 9. része március 28-án. Az előbb Georg Friedrich Händel HWV 441-es jegyzékszámú G-dúr csembalószvitjének első, Allemande tételét hallhattuk. Az allemande-ról, mint táncról a podcast 3. részében már esett szó Bach egyik zeneművével kapcsolatban, ez visszahallgatható a martingolles.eu oldalon. A mai napra ezen kívül még két tételt hoztam Händel szvitjéből, a második, Allegro-t, és a harmadik, Corante-ot. A zongoránál és a mikrofonnál Gölles Martin.

Händel a szász területen található Halle városában született 1685-ben, ugyanabban az évben, mint Bach, csupán nagyjából egy hónappal korábban. Igazi utazó zeneszerző volt, Európa számos országában megfordult, de élete nagy részét – később angol állampolgárként – Londonban töltötte, így az angolok nemzeti zeneszerzőjükként tartják számon. Megbecsültségét jelzi, hogy sírhelye a Westminster Apátságban található.

Händel Balthasar Denner festményén (1726-1728 körül)

Csembalószvitjeinek második kötetét – amely a mai műveket is tartalmazza –, 1733-ban adta ki, amikor már bőven Angliában élt. Nem voltak felhőtlenek a publikálás előzményei, ugyanis korábban lopott és hibás másolatok terjedtek el a szvitekből, amelyek aztán nyomtatásban is megjelentek. Händel így saját későbbi, immár helyes kiadványának előszavában tisztázta a helyzetet, valamint írt még néhány darabot a gyűjteménybe. Következzen most a G-dúr csembalószvit második tétele, ami a hagyományos szvit felépítésétől eltérően nem egy tánc, hanem inkább egy közjáték a táncok között. Címében az előadói utasítást találjuk: Allegro, tehát magyarul ’vidáman’.

Händel már életében is nagy népszerűségnek örvendett, élete második felében már Európa-szerte ismert volt. Érdekesség, hogy ő volt az első zeneszerző, akinek élettörténetét írásba is foglalták. Művei közt számos operát, oratóriumot, concertot, orgona-és csembalóművet találunk, és még sorolhatnánk. Mindenki ismeri a Messiás c. oratóriumának Halleluja kórustételét, népszerű Vízizene és Tűzijáték szvitje, de az ő műve jelenik meg az UEFA Bajnokok Ligája szignáljában is, amely egyébként az eredetileg II. György 1727-es koronázására írt, aztán a későbbi brit uralkodók felszentelésekor is mindig felcsendülő Zadok, a pap c. koronázási himnuszának Tony Britten által újra gondolt változata.

Edouard Jean Conrad Hamman: Händel és I. György angol király a Temzén a Vízizene szvit első bemutatóján (XIX. századi festmény)

Zárásként hallgassuk meg Händel szvitjének harmadik, Corante tételét. A courante egy XVI. századi francia és olasz eredetű, 3/4-es lüktetésű gyors népi tánc, amely később bekerült az udvari táncok közé is. Gyors karakteréről árulkodhat a neve, mivel a francia courir szó azt jelenti 'futni'; s az olasz correre igének hasonló jelentése van: 'rohanni, sietni'. Jellemzően a barokk szvitek állandó tétele az allemande után – jelen esetben ez úgy igaz, hogy a második tánctétel.

Händel csembalója hallei szülőházában, a ma múzeumként funkcionáló Händel-Hausban

A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A korábbi részek visszahallgathatók a martingolles.eu PODCAST menüpontja alatt, a bennük szereplő zenék pedig megtalálhatók a podcast rádiójában. Találkozunk a jövő héten, addig is minden jót kívánok!




Források

HICKS, Anthony, Georg Friedrich Händel
(letöltve: 2021. 03. 26.)

LEBRECHT, Norman, A komolyzene anekdotakincse, Ford.: Szilágyi Mihály, Európa Könyvkiadó, Budapest, 2012, 38.p

LITTLE, Meredith Ellis, Courante
(letöltve: 2021. 03. 26.)

Händel-Haus, Halle: https://haendelhaus.de/

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *