Zenés vasárnapok 16 / Dimanches musicaux 16 / Musical Sundays 16

[Rádió hallgatása/Écouter la radio/Listening to the radio]

Zenés vasárnapok 16
"Mozart és egy kis gasztronómia"
"Mozart et un peu de gastronomie" / "Mozart and a little gastronomy"




Műsor/Programme/Program
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Ötödik bécsi szonatina/Sonatine viennoise No. 5/Viennese Sonatina No. 5
(KV Anh. 229/KV 439b)
I. Adagio
II. Minuetto (Allegretto)
III. Polacca

Üdvözlöm a hallgatókat!

Ez a Zenés vasárnapok c. podcast 16. része május 16-án. A zongoránál és a mikrofonnál Gölles Martin. Az előbbiekben Mozart Ötödik bécsi szonatinájának első, Adagio tételét hallhattuk. Ahogyan azt a podcast-sorozat első és második adásából megismerhettük, ezek a szonatinák Mozart eredetileg három basszetkürtre írt Öt divertimentojának zongoraátiratai. A divertimento szórakoztató műfaj, amelyet társasági összejövetelek alkalmával lehetett hallani. Ha már összejövetelről van szó, akkor nem mehetünk el szó nélkül a gasztronómia mellett. A második részben a Mozartkugel eredetét ismerhettük meg, most viszont főételeket hoztam. Vajon miket is kedvelt a Mester?

W. A. Mozart (J. B. Delahaye festménye, 1772)

Wolfgang édesapja, Leopold szigorúan nevelte fiát. Olyannyira, hogy még azt is megszabta számára, milyen ételeket ehet. Amint Wolfgang elhagyta szülőházát, elkezdett nagyban költekezni, és sokszor fordult meg különféle vendéglőkben. Mik voltak a kedvenc fogásai? Levesek közül a májgombóc leves, aztán a sült kappan, kucsmagomba, borjúsült ananásszal, fácánsült, marhanyelv, rák. Mindezt pedig le is kell öblíteni valamily' nemes itallal, gyakran a borra esett a választás, különösen szerette a vöröset. Tehát szeretett élni a gasztronómia remekeivel. Ne felejtsük el, hogy a zene az étkezések alatt is szól, így most hallgassuk meg a szonatina második, Minuetto tételét, ezt követően pedig egy recepttel jövök Mozart kedvencei közül.

A prágai Café Mozart (forrás: cafemozart.cz)
Mozart több alkalommal járt Prágában, ahol a Café Mozart méltóképpen őrzi emlékét. A Mester sosem járt ezen a helyen, viszont a vendégek minden nap hallhatják itt vonósnégyeseit.

A zene és a gasztronómia kapcsolatban áll egymással, ez vitathatatlan. Állítólag jobban ízlik az étel, ha egy hozzáillő zenét hallgatunk közben. Charles Spencer oxfordi professzor például azt állítja, a francia ételek jobban esnek harmónikazenével, az olasz tésztákhoz pedig Puccinit ajánlja. Úgy gondolja, a zenével meg lehet fűszerezni a fogásokat, és ebben igaza is lehet. Az erről szóló cikk egyébként megtalálható a podcast leírásában a martingolles.eu oldalon. Zeneszerzők között találunk bőven gourmand-okat és gourmet-kat, sőt vannak köztük kiváló szakácsok is, mint például Gioachino Rossini, akiről több ételt is elneveztek. Ha az italokat nézzük, Monteverdiről bort neveztek el, Bachot pedig a kávé iránti rajongása ihlette a Kávékantáta megírására. Egy borkóstoló során akár még címet is adhatunk az egyes tételeknek - egyik jó barátom az első bort Ouverture-nek, az utolsót pedig Requiem-nek nevezte el. De ennyire most ne szaladjunk előre, térjünk vissza Mozartra... vagy a borjúszeletre... vagy mindkettőre.

Sült borjúszelet - az alábbi recept szerinti képet sajnos nem találtam, de ez se rossz!
Hogyan is készítsünk borjúszeletet Mozart-módra? Ennek a receptnek egy modern változata így hangzik: szükségünk lesz borjúhúsra, szalonnára, zsemlére, ananászkarikákra, sóra, borsra, meggybefőttre, petrezselyem zöldjére, olajra, burgonyára, salátára és koktélparadicsomra.
A húsból szeleteket vágunk, és finoman kiklopfoljuk. Sóval és borssal fűszerezzük, olajjal megkenjük, majd egy serpenyőben átsütjük. A szalonnát vastagabb szeletekre vágjuk, ezeket szintén kisütjük. A zsemlékből négy szeletre lesz szükségünk, ezeket megpirítjuk. Ha tálalunk, a pirított zsemleszeleteket tányérra tesszük, rá egy-egy hús-és szalonnaszeletet, majd mindegyikre egy-egy ananészkarikát helyezünk. Meggyel és egy kis petrezselyemmel díszítjük. A burgonyából tetszőleges köretet készítünk, majd esetleg enyhén ecetes salátával és koktélparadicsommal tálaljuk.
Mit ne mondjak, elég konkrét egy étel, én biztosan ki fogom próbálni. A teljes recept linkje a podcast leírásában szintén megtalálható a martingolles.eu oldalon. A súlyos fogások után a mai adás végén desszertként hallgassuk meg a könnyed harmadik tételt, amelynek címe: Polacca, más néven polonaise, ami eredetileg egy lengyel származású, hármas lüktetésű tánc.

A mai adásnak vége, köszönöm a figyelmet! A podcast eddigi részei, más zenés videók, online koncertek megtalálhatók a martingolles.eu oldalon, Facebook-on, illetve a YouTube-csatornámon, a bennük szereplő hangfelvételek pedig meghallgathatók a podcast rádiójában a SoundCloud-on. Találkozunk a jövő héten, addig is minden jót kívánok!





Források

Borjúszelet Mozart-módra receptje: https://cultura.hu/gasztro/amiert-mozart-rajongott/

DOBI Ildikó (2018): Így ettek-ittak ők. Parlando. 2017/4. 8-10.p
(letöltve: 2021.05.14.)
(letöltve: 2021.05.14.)

MOZART, Wolfgang Amadeus, Six Viennese Sonatinas for piano KV439b (Description)
(letöltve: 2021.01.25.)

Tudományos kapcsolat van az étel és a zene között
(letöltve: 2021.05.15.)

Popular Posts

Contact / Kapcsolat

Name

Email *

Message *